• Versiunea Română
  • English version

Asociaţia Oamenilor de Ştiinţa din România (1956-1996)

Versiune pentru tipărireSend to friendPDF version

ASOCIATIA OAMENILOR DE STIINTA DIN ROMANIA (1956-1996) 

 

Infiintarea AOS

Pornind de la realitatea creata prin integrarea Academiei de Stiinte din România in Academia Republicii Populare Române si tinând seama ca in tarile dezvoltate din punct de vedere stiintific si industrial se considera ca fiind firesc si normal ca intr-un stat sa existe mai multe academii sau societati stiintifice de consacrare a oamenilor de stiinta, presedintele Academiei Române din acel timp, academicianul Traian Savulescu, a organizat la 23 martie 1956 sedinta de constituire a Asociatiei Oamenilor de Stiinta din România (AOS), ca un gest reparator fata de desfiintarea ASR in 1948.

Asociatia Oamenilor de Stiinta din România a fost infiintata, ca persoana juridica, prin HCM nr. 1012/30 mai 1956 cu scopul de a sprijini coordonarea muncii stiintifice pe plan national si reprezentarea acestei cercetari pe plan international. AOS era constituita din membri colectivi - organizatii cu caracter stiintific - si membri individuali – oameni de stiinta de prestigiu, care au aderat la statutul asociatiei.

 

Conducerea AOS

 

Organul suprem de conducere al AOS era adunarea generala a delegatilor cu drept de vot, iar organul de conducere in intervalul dintre adunari generale era un comitet de conducere. In urma sedintei de constituire, a fost ales comitetul de conducere al AOS format din presedintele Academiei Române, academician Traian Savulescu, presedinte, academicienii Stefan Balan si Mihail Ralea, vicepresedinti si academicienii Gheorghe Macovei, Grigore Moisil, Gheorghe Murgeanu si Constantin Budeanu membri.

In 1968, in functia de presedinte a fost ales academicianul Athanasie Joja (1968-1973), iar din 1973 pâna in decembrie 1994, presedintele AOS a fost academicianul Nicolaie Teodorescu.

La adunarea generala din 9 decembrie 1994, academicianul Nicolae Teodorescu a devenit presedinte de onoare iar presedintele AOS a fost ales Grl. Prof. Univ. Dr. Vasile Cândea, membru titular al Academiei de Stiinte Medicale. In continuare, activitatea proprie AOS a cunoscut noi valori pe linia trasata dupa 1989.
 

Activitatea AOS

Asociatia Oamenilor de Stiinta din România a avut ca prim obiectiv al activitatii (incepând din anul 1956) reprezentarea oamenilor de stiinta, a tuturor cercetatorilor stiintifici români in organizatiile internationale neguvernamentale (UNESCO, Miscarea Pugwash, Federatia Mondiala a Oamenilor de Stiinta, etc).

Asociatia Oamenilor de Stiinta din România a organizat conferinte, dezbateri, expozitii, vizite de documentare in tara si peste hotare si a participat prin membrii sai colectivi sau individuali la manifestari stiintifice interne si internationale. Prin modul in care AOS si-a indeplinit acest obiectiv (participarea la actiunile privind viata stiintifica si relatiile stiintei cu societatea contemporana desfasurate de aceste organizatii internationale), România a fost apreciata pentru valoarea delegatiilor si contributiile acestora.

Dupa 1989, Asociatia Oamenilor de Stiinta din România si-a reorganizat profund activitatea, iar dupa adunarea generala din octombrie 1990, conducerea AOS a inceput o migaloasa si constanta munca de reconstituire, de reasezare pe fagasurile proprii a obiectivelor stiintifice de interes general care ii stateau in fata.

La primul congres al AOS, organizat cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la infiintarea Asociatiei Oamenilor de Stiinta din România, cu tema „Stiinta la sfarsit de mileniu”, domnul Grl. Prof. Univ. Dr. Vasile Cândea a propus revenirea institutiei la titulatura din 1935-1948 de „ACADEMIE” cu pastrarea si a anumitor elemente din denumirea asociatiei si astfel titlul a devenit „Academia Oamenilor de Stiinta din România” numita in continuare prescurtat AOSR.

Adoptarea denumirii de “Academia Oamenilor de Stiinta din România (AOSR)” a fost aprobata de adunarea generala AOSR din 22-24 mai 1996, care s-a desfasurat sub denumirea de “Congresul I AOSR” in Palatul Parlamentului, in prezenta a numerosi membri ai Academiei Române (Eugen Simion, vicepresedinte al Academiei Române, Marius Sabin Peculea, secretarul general al Academiei Române, N.N. Constantinescu, fost secretarul general al Academiei Române, in perioada 1990-1994, Alexandru Balaci, Mihnea Gheorgiu, presedintele Sectiei “Arte, Arhitectura si Audiovizual” a Academiei Române, Nicolae Cajal, presedintele Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Române, Cristofor Simionescu, Vasile Stanescu, Toma Dordea, Constantin Balaceanu - Stolnici, Gabriel Tepelea, Razvan Teodorescu, Dorel Zugravescu), a unor membri marcanti ai AOSR (Dan Amedeo Lazarescu, Corneliu Coposu) si a 40 de oameni de stiinta de peste hotare. Domnul academician Eugen Simion vicepresedinte al Academiei Române, la acel timp, a participat in calitate de membru al prezidiului adunarii generale. La punerea in dezbatere a schimbarii denumirii nu a fost nici o obiectie din partea participantilor iar hotarârea a fost adoptata in unanimitate.

Academia Oamenilor de Stiinta din România este continuatorul si unicul legatar al Academiei de Stiinte din România (1936-1948) si al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din România infiintata prin HCM nr.1012/30 mai 1956 si care in 1996 si-a schimbat titulatura din Asociatia Oamenilor de Stiinta din România in Academia Oamenilor de Stiinta din România (Hotarârea judecatoreasca din 3 octombrie 1996, adoptata de judecatoria sectorului 1 Bucuresti, Dosar 231/P.J./1996).

In anul 2007 a fost adoptata Legea nr. 31 / 15 ianuarie 2007 privind reorganizarea si functionarea AOSR, precum si Hotararea Guvernului nr. 641 / 20 iunie 2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 457 / 6 iulie 2007, prin care s-a aprobat Statutul AOSR.

 

Membrii AOSR

 

Din rândurile AOSR fac parte personalitati stiintifice din S.U.A., Canada, Franta, Germania, Austria, Elvetia, Italia, Luxemburg, Ungaria, Bulgaria, China, Africa de Sud, Australia etc. din care 10 sunt din rândul oamenilor de stiinta români de peste hotare ca prof.dr. Emil Palade, laureat al premiului Nobel, prof.dr Anghel Rugina, prof. Irinel Dagan - SUA, prof. Ilie Gilbert - Brazilia si altii.